Sistemske konstelacije

“Stavi pravu stvar na pravo mjesto”

Što su sistemske konstelacije (poznate i kao obiteljske konstelacije)?

Metoda sistemskog terapeutskog pristupa koja se koristi kako bi se bolje razumjele dinamike u obitelji, organizacijama ili drugim grupama te u samima sebi. Osnovna ideja je da određeni problemi ili dinamike u sadašnjosti mogu imati korijene u prošlosti, pa čak i u prethodnim generacijama. Konstelacije otkrivaju skrivena dinamička pitanja ili nerazriješene konflikte koji utječu na pojedinca, obitelj ili organizaciju.

Kako je metoda nastala?

Metoda je nastala kao obiteljska terapija njemačkog psihoterapeuta i teologa Berta Hellingera, zasnovana na teoriji da je svaki pojedinac dio obiteljskog sustava, te da je cilj sustava da svi njegovi članovi budu zadovoljni i prihvaćeni. Ukoliko to nije slučaj, može doći do problema na svim životnim područjima.

Zašto sistemski pristup?

Svatko od nas pripada različitim sistemima: obiteljskom, poslovnom, privatnom, društvenom, osobnom i dr. Teorija sistema polazi od pretpostavke da su svi elementi u njemu povezani te da utječu jedan na drugoga. Svaki sistem pokušava ostvariti ravnotežu, neovisno o posljedicama za članove sistema. Svaki član sistema želi biti na svome mjestu, biti viđen i prihvaćen, želi davati i primati. Ukoliko to nije tako, dolazi do destabilizacije.

Kako izgleda proces provedbe sistemskih konstelacija?

Proces uključuje postavljanje reprezentanata (osobe ili predmete koje predstavljaju članove klijentovog sistema) unutar prostora kako bi se stvorila “konstelacija” koja ilustrira odnose između različitih članova sustava. Tijekom procesa, voditelj promatra interakcije među članovima, traži nejasnoće, blokade ili dinamike koje mogu ukazivati na korijene problema. Kako se njihovi odnosi mijenjaju uz intervencije voditelja konstelacije, klijent prolazi kroz cijeli proces promjene promatrajući vlastitu situaciju.
Konstelacija završava slikom mogućeg rješenja gdje se kod klijenta stvaraju nove sinaptičke veze zbog simulacijskog procesa, posljedično omogućujući klijentu da djeluje na novi način u svojoj okolini i postigne željeni ishod.

U čemu sistemske konstelacije
mogu pomoći?

01

Odnosi u obitelji:

Konstelacije mogu pomoći u razumijevanju dinamike unutar obitelji, identificiranju nevidljivih uzroka konflikata i problema te poticanju ljubavi i razumijevanja među članovima obitelji.

02

Radni odnosi i timski rad:

Ako imate izazove na radnom mjestu, konstelacije mogu pomoći u otkrivanju nejasnoća, sukoba i poboljšanju suradnje unutar tima ili organizacije.

03

Osobni rast i razvoj:

Konstelacije mogu pomoći u istraživanju vlastite unutarnje dinamike, razumijevanju životnih izazova i otkrivanju potencijala za osobni rast i razvoj.

04

Zdravlje i emocionalna stabilnost:

Ako se suočavate s zdravstvenim ili emocionalnim izazovima, konstelacije mogu pomoći u identificiranju veza između emocionalnih aspekata i fizičkog zdravlja te pružiti podršku procesu ozdravljenja.
05

Financijski izazovi:

Konstelacije se mogu koristiti kako bi se istražile obiteljske ili emocionalne dinamike koje mogu utjecati na financijske izazove te pružiti uvid u moguće načine rješavanja tih problema.
06

Odluke i životni put:

Ako se nalazite pred važnim odlukama ili tražite smjer u životu, konstelacije vam mogu pomoći u razumijevanju različitih opcija, identificiranju prepreka i podršci u donošenju odluka koje su u skladu s vašim istinskim potrebama.

Kome su namijenjene sistemske konstelacije?

Svim punoljetnim osobama koje žele riješiti određeni životni izazov, poboljšati kvalitetu svog života i/ili razriješiti životnu dilemu.
Ukoliko se liječite od duševne bolesti, potrebno je odobrenje liječnika.
Nije namijenjeno osobama koje koriste supstitucijsku terapiju.
Nije dopušteno sudjelovanje na konstelacijama pod utjecajem sedativa, hipnotika, alkohola i droga.

Sistemske konstelacije mogu se provoditi na sljedeće načine:

people-3108155_1280

U grupi

Konstelacija se provodi uživo. U procesu sudjeluju: voditelj, klijent i reprezentanti. Koriste se i razni rekviziti – predmeti koji olakšavaju sam proces.
Cijena: 120,00 €.
Trajanje: od 60 do 100 minuta.
*Reprezentanti sudjeluju besplatno

family-board-2606645_1280

Individualno

Konstelacija se provodi uživo. U procesu sudjeluju voditelj i klijent. Koristi se konstelacijska ploča s figuricama ili razni rekviziti – predmeti koji olakšavaju sam proces.
Cijena: 80,00 €
Trajanje: od 60 do 100 minuta

woman, beauty, light painting-6046019.jpg

Individualno putem vizualizacije

Konstelacija se provodi uživo i online. U procesu sudjeluju voditelj i klijent. Proces se odvija zatvorenih očiju koristeći vizualizaciju.
Cijena: 80,00 €
Trajanje: od 60 do 100 minuta

Kako se pripremiti za konstelaciju u grupi?

Kao klijent:

Prije konstelacije se s voditeljem definira tema konstelacije, cilj i pozicije koje će se postaviti u prostor. Također se dobivaju upute i odgovori na sve nejasnoće i pitanja.

Osnovne upute su sljedeće:
Prostor u kojem se odvija konstelacija je prostor diskrecije.
Klijent tijekom konstelacije direktno komunicira s voditeljem, a ne s reprezentantima.
U svakom trenutku klijent može odlučiti zaustaviti konstelaciju.
Nakon konstelacije se ponovno obavlja razgovor s voditeljem radi podrške u procesu integracije i davanja smjernica za daljnji rad.
Nakon konstelacije nije uputno analizirati konstelaciju s reprezentantima.
Nakon konstelacije nije uputno prepričavati drugima detalje, barem narednih 3 mjeseca kako bi dopustili da se proces nesmetano odvija.
Nakon dolaska kući, potrebno se istuširati i dobro odmoriti.  

Kao reprezentant:

Prije postavljanja konstelacije, cijela grupa sjedi u krugu, svatko kaže svoje ime, a voditelj postavlja pravila grupe, daje upute i odgovara na eventualne nejasnoće.

Osnovne upute su sljedeće:
Sve što se vidi, čuje, doživi tijekom konstelacije ostaje u grupi.
Reprezentant daje svoju suglasnost za sudjelovanje i može odbiti preuzeti određenu ulogu.
Bitno je slijediti senzacije u tijelu. Ako su one prejake, potrebno je otresti se i primiti informaciju samo onoliko koliko je to potrebno.
Svaku emociju reprezentant prikazuje u onoj mjeri u kojoj nikome i ničemu ne šteti.
Reprezentanti slijede upute voditelja te govore kada im voditelj da riječ.
Reprezentanti komuniciraju s voditeljem, a ne s klijentom.
Ako reprezentanti ne rezoniraju s određenim prijedlogom voditelja, potrebno je to izgovoriti.
Nakon konstelacije reprezentant ne daje upute klijentu niti analizira konstelaciju.
Nakon dolaska kući, potrebno se istuširati i dobro odmoriti jer i reprezentanti rješavaju svoje teme kroz uloge u kojima se nalaze u tuđoj konstelaciji.

Također je bitno napomenuti da je svaka uloga reprezentanta na kraju djelomično i osobna priča reprezentanta. Bitno je da reprezentant odvoji sebe od uloge, a to se najlakše postiže slijedeći senzacije u tijelu, a ne misaone procese u glavi.

Voditelj postavlja pravila s ciljem očuvanja sigurnosti, poštovanja i emocionalne dobrobiti svih sudionika u procesu konstelacija. Ovi principi pomažu stvaranju podržavajućeg okruženja u kojem se mogu istraživati duboke emocionalne i obiteljske dinamike.  Konstelacija se može odvijati i bez da reprezentanti znaju koja je klijentova tema.

Lorenin rad kao voditeljice sistemskih konstelacija nadahnjujuć je; pažljivo prati svaki trenutak i vrlo intuitivno slijedi morfogenetsko polje. Emocionalni stres koje klijenti nose predstavlja veliki teret za pojedinca, no Lorena s lakoćom i predanošću vodi ih prema otpuštanju stresa. Njezin snažan stav prema pravilima tehnike osigurava povjerenje svakog klijenta u ispravan ishod, prihvaćanje i integraciju osvijetljenih podsvjesnih programa.
Slaven K.
U svojem radu kao konstalatorica, zagrizeš i ne puštaš dok se cijela priča ne odpetlja. Kroz tvoje vodstvo mijenja se i moj život. Tvoja preciznost, jasnoća i usredotočenost daju mi mogućnost potpunog prepuštanja uz puno povjerenje.
Irena Ž.
ŠTO ČEKATE...

DOGOVORITE TERMIN

Ako imate pitanja, želite poslati upit ili rezervirati termin, ispunite kontakt obrazac ili me kontaktirajte putem:
E-MAIL

lorena.mareglia@gmail.com

TELEFON

+385 91 619 5396

Scroll to Top