Terapija crtanjem

Metoda fraktalnog crteža i socijalna pedagogija za cjeloviti razvoj pojedinca.

01.

Što je Metoda fraktalnog crteža?

Puni naziv metode je “Fraktalna metoda analitičke dijagnostike, prognoziranja i korekcije čovjekovog stanja”. Radi se o terapijskoj formi putem umjetnosti. Terapeutsku metodu osmislila je 1991. godine Tanzilija Polujahtova, klinička i obiteljska psihologinja, inspirirana svojstvima fraktala – dijelovi cjeline su istog oblika kao i cjelina, te načinom na koji boja utječe na čovjekov organizam. Ako želite saznati više o teorijskoj osnovi, kliknite ovdje.

02.

Kako se izvodi?

Fraktalni crteži crtaju se zatvorenih očiju koristeći razne linije i elemente, dok se boje otvorenih očiju primjenjuju koristeći terapeutsku kompoziciju boja na temelju informacija dobivenih iz dijagnostičkih crteža. Za terapeutski učinak crtaju se u ciklusima ili se koriste kao podrška u kombinaciji s drugim metodama i tehnikama. Programi:

Terapeutski ciklusi
Ciklus za poboljšanje koncentracije
Ciklus za postizanje ciljeva
Programi za djecu 
Programi za organizacije

03.

Koje su dobrobiti?

Procesom crtanja postiže se opće stanje opuštenosti, zbog čega lakše “vidimo” rješenja za ostvarivanje naših ciljeva, otpuštamo stres i postižemo veću emocionalnu ravnotežu. U istraživanju koji sam provela na uzorku od 100 osoba koje su nacrtale barem jedan ciklus fraktalnih crteža:
96% ih je doživjelo unutarnje promjene,
99% je postiglo napredak na barem jednom području života,
99% ih procjenjuje da im se kvaliteta života povećala.
Za detalje o istraživanju kliknite ovdje.

Jeste li znali?

Crtanjem se razvija fina motorika, govor (do 10. godine života), pažnja, koncentracija, kreativnost te može prevenirati određene oblike demencije.

Kome je namijenjeno?

Svima koji fizički mogu držati olovku i bojati manje površine na papiru, dakle, od 4. godine pa do kraja života. Postoje različiti programi koji se mogu prilagoditi svakome.

TERAPEUTSKI CIKLUSI

Početnički program

Uključuje crtanje 3 dijagnostička crteža radi detekcije unutarnjeg stanja crtača kako bi, uz upute, mogli korigirati neželjeno stanje kroz 18 korekcijskih crteža, crtanih jedan za drugim. Program se provodi u 3 dijela:

1. dio: crta se inicijalni (dijagnostički) crtež iz kojeg se iščitava trenutno stanje i područje za daljnji rad prema željenoj promjeni. Govori se o povijesti metode, njenoj funkciji i primjeni, te se daju upute za izradu 2 dijagnostička crteža kod kuće.
2. dio (tjedan dana nakon prvog dijela): uči se crtanje jednostavnih 5 korekcijskih crteža. Svaki sudionik dobiva individualiziranu uputu za korekciju kod kuće. Nakon 4 nacrtana crteža, šalju se crteži na pregled te se dobiva uputa za crtanje 5. crteža.
3. dio (2 tjedna nakon drugog dijela): uči se crtanje složenijih 13 korekcijskih crteža. Svaki sudionik dobije individualiziranu uputu za korekciju kod kuće. Na pregled se šalju crteži svaka 3 nacrtana crteža, te se dobivaju upute za crtanje sljedećeg crteža i tako do kraja ciklusa.

Napredni program

Provodi se na isti način kao i Početnički program, samo što se češće šalju crteži na provjeru, proces crtanja duže traje, te se češće dobivaju upute za daljnje crtanje.

Početnički programNapredni program
PreduvjetNema preduvjetaPočetnički program ili prethodno iskustvo u crtanju
Trajanje2-3 mjeseca3-4 mjeseca
Broj radionica3 x 2 sata – uživo ili online3 x 2 sata – uživo ili online
Broj konzultacija5 – online7 – online
Cijena u grupi 100 € 140 €
Cijena individualno130 €180 €
* Svaka dodatna konzultacija se naplaćuje 20€.
* Pribor nije uključen u cijenu.
Olovka (1)

CIKLUS ZA POBOLJŠANJE KONCENTRACIJE

Uključuje 3 dijagnostička i 9 korekcijskih crteža.

Program se provodi u 2 dijela po 2 sata, online ili uživo:
1. dio: crta se inicijalni (dijagnostički) crtež te se daju upute za izradu 2 dijagnostička crteža kod kuće.
2. dio (tjedan dana nakon prvog dijela): uči se crtanje korekcijskih crteža za poboljšanje koncentracije. Daju se upute za izradu 9 korekcijskih crteža kod kuće.
Trajanje crtanja ciklusa: od 16 do 30 dana.
Cijena u grupi: 50€
Cijena individualno: 70 €
*Pribor nije uključen u cijenu.

Olovka (2)

CIKLUS ZA POSTIZANJE CILJEVA

Kada se izlažemo slikama, informacijama, osjećajima, zamišljanjima, situacijama onoga što želimo ostvariti u životu, aktiviramo dio mozga koji filtrira informacije i propušta one koje podržavaju našu želju. Tada dajemo svojoj podsvijesti metu, i odjednom primjećujemo načine na koje možemo ostvariti naše ciljeve.

Program se sastoji od 5 radionica po 2 sata, online ili uživo. Radionice se provode s razmakom od tjedan dana:
1. radionica: Što zapravo želim
2. radionica: Moj cilj je…
3. radionica: Otpuštam iščekivanje
4. radionica: Fokus
5. radionica: Dozvoljavam da se ostvari
Na svakoj radionici obrađuje se tema radionice, crtaju se fraktalni crteži različitim tehnikama, daju se zadaci za rješavanje kod kuće. Osim što se crtajući opuštamo i lakše dolazimo do odgovora koje tražimo, ovim radionicama ćete dobiti alate za daljnje crtanje estetski lijepih crteža koji mogu krasiti vaš dom, kao i alate za ostvarivanje ciljeva u vašem životu.

Za polaznike koji nikada nisu crtali fraktalne crteže, preduvjet je pohađanje uvodnog dijela i izrada 1 dijagnostičkog crteža i 3 korekcijskih crteža.
Trajanje crtanja ciklusa: 5 do 6 tjedana.
Cijena u grupi: 130 €
Cijena individualno: 160 €
*Pribor nije uključen u cijenu.

Olovka (2)

PROGRAMI ZA DJECU

Za djecu od 4. do 14. godine obavezna je prva procjena i izrada plana rada u kojem se određuje intenzitet i duljina trajanja individualnih radionica. Vrsta programa za djecu nije unaprijed definirana, već se kreira prema potrebama djeteta. Crtanje fraktalnih crteža može pomoći kod poremećaja pažnje, problema u učenju, poremećaja govora, poremećaja u ponašanju i drugih problema. Ova metoda nije zamjena za logopedske, psihološke, psihijatrijske i druge terapije. Radionice se s djecom provode uživo i individualno. Nakon osamostaljivanja djeteta u primjeni ove metode, dijete može koristiti naučeno i kod kuće.
Cijena po satu: 50 €
* Pribor za crtanje uključen u cijenu.

TEORIJSKA OSNOVA

Zašto fraktali?

Pojavu fraktalnosti u prirodi opisivao je Benoit Mandelbrot još 1982. godine u knjizi Fraktalna geometrija prirode: oblik obalne crte, struktura pukotina u stijenama, struktura pluća, bubrega, krvožilnog sustava, DNA molekule, struktura galaktika, glavica cvjetače, oblaci, listovi paprati, žilice na površini lista, itd.

Danas se govori da je i vremenska dimenzija fraktalna. Gregg Braden, u knjizi Fraktalno vrijeme, podupire pretpostavku da je vremenski val periodična pojava, isto što su znali i drevni Maje. Prema principu kruženja vremena, okolnosti budućnosti već su zapisane u prošlosti. Svaki novi krug donosi okolnosti iz prošlosti koje su, svakim ponovnim rođenjem, sve intenzivnije. Prevedeno na jezik fraktala, od malog fraktala dolazi do sve većeg i većeg, a prevedeno na život, od malog problema koji se ne rješava, dolazi do sve većeg i većeg problema.

Fraktalni ciklusi

Osim velikih galaktičkih, planetarnih, zemaljskih ciklusa, ciklusa ljudskih civilizacija i zajednica, te ciklusa u obiteljskim sustavima, postoje i osobni ciklusi čovjeka koje možemo nazvati fraktalnim obrascima. Svi fraktalni obrasci započinju nekim događajem većeg ili manjeg intenziteta, i svi završavaju u točki trenutka odluke. Ovdje imamo mogućnost promijeniti svoju “sudbinu” na način da osvijestimo taj obrazac i prije početka sljedećeg ciklusa promijenimo, odnosno donesemo drugačiju odluku od one prethodne kako bi sljedeći ciklus promijenio svoj ishod.

Do sličnih spoznaja došla je i dr. Anngwyn St. Just, autorica knjige Trauma: vrijeme, prostor i fraktali, gdje govori o tome da se traume često ponavljaju u ciklusima vremenskih fraktalnih obrazaca (npr. prometne nesreće na obljetnicu smrti, rastave ili prekidi trudnoće; smrt više članova obitelji u istom mjesecu, ali u različitim godinama, itd.). Sjećanje na traumu će uvijek ostati, ali je bitno da se oslobodimo njezinog emocionalnog naboja. Na taj način prekidamo ciklus, odnosno obrazac mijenja svoj smjer i samim time i rezultat postaje drugačiji.

mayan-calendar-7183391_1280

Kako možemo promijeniti fraktalne obrasce?

Fraktalni crtež prikazuje osobine, potencijale i karakter crtača, ali i njegove fraktalne obrasce. Promjenom jednog dijela fraktalnog crteža, odnosno obrasca, mijenjamo svoju „sudbinu”. Po istom principu funkcioniraju i Counselling i Sistemske konstelacije. Suština je promijeniti obrazac tako što ćemo ga osvijestiti, simulacijom promijeniti ili se uskladiti s drugačijom slikom situacije.

“Pazi na svoje riječi, one postaju djela.
Pazi na svoja djela, ona postaju navike.
Pazi na svoje navike, one postaju karakterne osobine.
Pazi na svoj karakter, on postaje tvoja sudbina.”

Louis Pasteur

Zašto crtanje uklanja napetost?

Utjecaj manualnih pokreta na razvoj mozga bio je poznat još u II. stoljeću u Kini. Znamo također da jednostavnim pokretima prstiju uklanjamo napetost, ne samo u rukama, već i u govornim organima, usnama i jeziku, jer se moždane stanice odgovorne za govor nalaze na istom mjestu kao i zrcalni neuroni odgovorni za sustav upravljanja pokretom.

Zašto se crta zatvorenih očiju?

Crtanjem zatvorenih očiju isključujemo podražaje iz okoline i lakše se opuštamo. Razvijamo pažnju, uravnoteženost i koncentraciju. Jača se povezanost između mozga i ruke.

Zašto se crtaju crteži različitih linija?

Kombiniranjem osnovnih motoričkih kretnji na nov način, učimo nove motoričke obrasce koji nam omogućavaju nove načine djelovanja. Mali mozak je taj koji usklađuje voljne pokrete i omogućuje da rukama i cijelim tijelom izvodimo precizne radnje. Također, ima važnu ulogu u pamćenju emocionalnih podražaja, kako pozitivnih tako i negativnih. Crtanjem dotičemo dijelove mozga gdje se pohranjuju emocionalne informacije koje utječu na mentalno zdravlje, a tu se nalaze i zrcalni neuroni koji su zaduženi za učenje imitacijom.

Zašto su zrcalni neuroni bitni?

Zrcalni neuroni igraju veliku ulogu u našem razvoju i učenju tako što u razdoblju djetinjstva prihvaćamo ono što naučimo od odraslih u našem okruženju kao potpunu istinu. Sva ta uvjerenja, događaji, priče i iskustva pohranjuju se u našu podsvijest, uz pomoć koje donosimo oko 95% odluka. Posao podsvijesti jest osigurati da postupamo u skladu s pohranjenim informacijama.

Kako filtriramo informacije?

Postoji dio mozga pod nazivom retikularni aktivacijski sustav (RAS) koji se ponaša kao čuvar našeg mozga, propuštajući samo one informacije označene kao važne, a to ovisi o tome koliko smo čemu bili izloženi ili se izlažemo. Na primjer, ako smo uvjereni da je grad u kojem živimo opasan, naš mozak će percipirati samo takve informacije iz okoline, čuti samo takve vijesti, primijetiti samo prizore u skladu sa svojim uvjerenjem, pamtiti samo takve vrste razgovora s drugim ljudima i radije ćemo se družiti s ljudima koji isto to primjećuju.

Mi kao djeca sve upijamo kako bismo što prije usvojili ono što se nalazi u našem okruženju, a kasnije cijeli život tragamo upravo za onim što smo usvojili jer nam je to poznato i jer je za nas to jedina prava istina.

Zašto je za terapeutski učinak potrebno crtati u ciklusima?

Za stvaranje čvrstih neuronskih mreža potrebno je „utabati put“, a to se čini ponavljanjem i čestim izlaganjem određenom sadržaju, u ovom slučaju sadržaju koji utječe na promjenu fraktalnog obrasca kojeg želimo promijeniti.

Zašto je bitno kojem sadržaju se izlažemo?

Godine 1665., nizozemski fizičar i matematičar Christiian Huygens, koji je među prvima postulirao teoriju valne svjetlosti, opažao je fenomen koji danas nazivamo “rezonanca”. Dakle, ako se mozak podvrgne impulsima (vizualnim, slušnim ili električnim) određene frekvencije, njegova prirodna tendencija je prilagodba. Svaki organ ili skupina organa ima svoju određenu vibraciju. Kada je jedan od tih dijelova izložen zračenju boja, javlja se apsorpcija elektromagnetskih valova različite oscilatorne frekvencije ovisno o boji, a stanice, sastavljene od atoma, dolaze u vibracijsku rezonancu s frekvencijama svjetlosnih valova, oporavljajući tako svoju ravnotežu.

Prirodno izlaganje bojama:

Terapija bojama odavno je poznata različitim kulturama, od sjevernoameričkih Indijanaca do Indije i Kine. Neki istraživači tvrde da je najbolji način da imamo dobrobit od boja taj da se izlažemo suncu, budući da sunce sadrži puni spektar boja, omogućavajući našem tijelu da apsorbira boje koje su mu potrebne, odbacujući druge. To je danas luksuz! Koliko ljudi može, primjerice, tijekom zimskih mjeseci izaći iz zatvorene prostorije dok ima sunca? Vjerojatno vrlo malo.

Zašto je bitno koje boje koristimo u fraktalnim crtežima?

Liječnik Jacob Liberman, više od trideset godina istraživao je utjecaj boja na ljudski organizam. Zaključio je da se zraka koja prolazi kroz očni živac razdvaja na dva impulsa: jedan stvara vidni dojam, a drugi odlazi u hipotalamus, koji je, između ostalog, povezan s živčanim i endokrinim sustavom. Hipotalamus je zadužen za održavanje razine krvnog tlaka, temperature tijela, otkucaja srca, osjećaja sreće, straha, gladi itd. Za lučenje hormona endokrinog sustava također je odgovoran hipotalamus, točnije, epifiza. Epifiza “naređuje” mozgu do kojih organa treba odvesti određenu boju kako bi se taj organ “nahranio” tom bojom. Prema Libermanu, praktički se sve bolesti aktiviraju kada čovjek osjeća deficit boja sunčeva spektra. Primijetio je također da su se osjećaji nelagode kod pacijenata vezani uz određenu boju pojavili onda kada im je nedostajala upravo ta boja.
eye-4997724_1280

DOBROBITI METODE FRAKTALNOG CRTEŽA

U istraživanju koje sam provela 2023. godine na uzorku od 100 anonimnih anketa, čiji su pristup imale samo osobe koje su nacrtale barem jedan ciklus fraktalnih crteža, htjela sam saznati sljedeće:

1. U kojim se područjima života postiže najveći napredak.

2. Koji su najčešći simptomi.

3. Koliko ih je osjetilo promjenu unutarnjeg stanja i gdje je ona najčešća.

4. Procjena kvalitete života prije i nakon nacrtanog ciklusa.

1. U kojim se područjima života postiže najveći napredak?

Graf 1

100 osoba je željelo vidjeti napredak u ukupno 378 područja života. Od tih 378 želja, čak njih 85,98% ih je ostvareno, a samo 14,02% nije. Ono što je zaista fascinantno jest da je čak 72,75% od 422 „ne-želja” za napretkom u određenom području života svejedno postignuto.
U grafikonu je prikazan ukupni rezultat postignutog napretka po području:
1. Profesionalno – 94%
2. Društveno – 89%
3. Duhovno – 89%
4. Intelektualno – 81%
5. Obiteljsko – 74%
6. Financijsko – 72%
7. Emocionalno – 67%
8. Zdravstveno – 66%

Detaljni prikaz po područjima uz navedena prva 3 odgovora s najvećim rezultatima:

ProfesionalnoDruštvenoDuhovnoIntelektualno
1. Na istom sam poslu, ali mi je bolje (46 %).Prestao/la sam se družiti s ljudima koji mi ne odgovaraju (64 %).Intuicija mi je razvijenija (64 %).Lakše mogu razlučiti bitno od nebitnog (69 %).
2.Pronašao/la sam ili stvorio/la bolji posao (23 %).Upoznao/la sam nove ljude s kojima se rado družim (42 %)Osjećam se povezanije sa svojim višim ja (55 %).Upisao/la sam fakultet/edukaciju koju sam oduvijek želio/la (16 %).
3. Dao/la sam otkaz (14 %).Moj društveni život je kvalitetniji (41 %).Počeo/la sam primjećivati sinkronicitete (41 %).Nastavio/la sam obrazovanje nakon duže stanke (8 %).
Obiteljsko
FinancijskoEmocionalnoZdravstveno
1. Poboljšao se moj odnos s partnerom (34 %).Pametnije raspolažem svojim financijama (44 %).Poboljšao/la sam postojeći ljubavni odnos (40 %).Otporniji/a sam na bolesti/rjeđe obolijevam (41 %).
2. Poboljšao se moj odnos sa sinom/kćerkom (33 %).Počeo/la sam više zarađivati (25 %).Ostalo (23%) – najviše navedeno poboljšanje sa samima sobom.Simptomi bolesti su se smanjili (18 %).
3. Poboljšao se moj odnos s roditeljem/ima (31 %).Kupio/la sam nekretninu/pokretninu (9%).Okončao/la sam nekvalitetan ljubavni odnos (8 %).
Lakše sam se oporavio/la od bolesti i/ili operacije (14 %).

2. Koji su najčešći simptomi?

Graf 2

Na temelju dobivenih odgovora iz grafikona, prethodnih rezultata o napretku u 8 područja života te slobodnih odgovora pod ostalo, moglo bi se zaključiti sljedeće:

• Crtanjem ciklusa ulazimo u jedan vid aktivne meditacije gdje lakše dolazimo do sebe samih.
• Crtanjem ciklusa neuroni se počinju međusobno povezivati na drugačije načine.
• Crtanjem ciklusa dotičemo dijelove mozga gdje se pohranjuju emocionalne informacije.
• Crtanjem ciklusa dotičemo dijelove mozga gdje se pohranjuju podsvjesni obrasci.
• Crtanjem ciklusa dolazi do promjena, iskoraka iz kemijsko-emocionalnih ovisnosti tijela, što se može manifestirati poput apstinencijske krize.

3. Koliko crtača/ica je osjetilo promjenu unutarnjeg stanja i gdje je ona najčešća?

graf

Na pitanju o promjeni unutarnjeg stanja, bilo je ponuđeno 26 odgovora. Bez obzira na velik broj ponuđenih odgovora, čak 72 osobe su odgovorile da su u većem kontaktu sami/same sa sobom, dok je 67 njih izjavilo da im se povećala potreba za kreativnim izražavanjem te da osjećaju veći unutarnji mir. Samo s ta tri učinka metode fraktalnog crteža, možemo postići puno toga u životu:

• Kada smo u kontaktu sami sa sobom, znamo što hoćemo, a što nećemo, što je dobro, a što je loše za nas. Jednostavno nam je jasno u kojem smjeru trebamo ići.
• S povećanjem kreativnosti, možemo pronaći rješenje za sve vrste životnih izazova.
• S osjećajem unutarnjeg mira, možemo se nositi s bilo kojom vrstom stresa.

Sve ostalo su samo prirodne posljedice: zauzimanje za sebe, veće samopoštovanje i samopouzdanje, prihvaćanje samoga/sebe, poboljšanje odnosa svih vrsta, prevencija bolesti, bolji poslovni i financijski rezultati, veći fokus i vjera u život.

4. Procjena kvalitete života prije i nakon nacrtanog ciklusa

Graf 3

Crtači/ice su trebali/le navesti kako procjenjuju svoju kvalitetu života od 1 (najmanje) do 10 (najviše) prije i nakon nacrtanog ciklusa. Ukupno je 99% crtača/ica procijenilo da se njihova kvaliteta života nakon crtanja ciklusa povećala, i to u prosjeku za 25%. Samo jedna osoba je procijenila svoju kvalitetu života nepromijenjenom. Smanjenje kvalitete života nakon crtanja ciklusa nije zabilježeno.

Metodu fraktalnog crteža otkrio sam sasvim slučajno na svom putu rješavanja nekih životnih prepreka. Nisam znao što mogu očekivati od procesa, no upustio sam se otvorena uma i srca pod vodstvom savjetnice Lorene. Unatoč mnogim poteškoćama na početku, Lorena me strpljivo vodila kroz proces i poticala kad mi je motivacija bila jako niska. Proces je bio transformacijski i izazovan, a plodovi rada s fraktalima već se mogu primijetiti nakon nekoliko mjeseci. Mogu reći da su mi neki uvidi o sebi puno jasniji nakon ovog procesa i da mi je crtanje fraktala donijelo više mira uma te potaknulo kreativnost u drugim aspektima života.
Mario K.
ŠTO ČEKATE...

DOGOVORITE TERMIN

Ako imate pitanja, želite poslati upit ili rezervirati termin, ispunite kontakt obrazac ili me kontaktirajte putem:
E-MAIL

lorena.mareglia@gmail.com

TELEFON

+385 91 619 5396

Scroll to Top